Zdravím čtenáře Rybářských novin. Jmenuji se Dan Němec, je mi 30 let a skoro 10 let pracuji ve firmě Sportcarp. Boilies jsem poprvé napíchnul již před 16 lety a od té doby je pro mě kaprařina na prvním místě v pomyslném rybářském žebříčku. Byl jsem požádán o sepsání pár vět na téma “podzimní lov kaprů” a tak se o to v následujících řádcích pokusím.

Kvalitní spacák je základ. Používám už několik sezon spacák od Fortisu Techlite. Nemá konkurenci!

Poslední dva měsíce roku jsou pro mě jedno z nejoblíbenějších období. U vody je daleko větší klid než v sezóně, jelikož sváteční rybáři odložily pruty do skříní, koupáči zase svlékly plavky a nastal ten pravý čas pro ulovení velkého kapra. Nyní se změnou klimatu můžeme chytat kapry v podstatě celý rok, dříve však byly stojaté vody v prosinci většinou zamrzlé. Také vybavení nestálo za nic a pobyt u vody v mrazech byl utrpením. Dnes nás v podstatě nelimituje nic, snad jen nedostatek volného času, alespoň v mém případě.

V zimním období je přesné krmení a nahazovaní velice důležité.

Výběr správné lokality a místa

V tomto období skvěle zúročíte znalost revíru. Je dobré znát reliéf dna a podle toho si potom vybrat potenciální dobré místo k lovu. Jelikož je kapr nevyzpytatelný tvor, rozhodně se nedržte pravidla, že kapři jsou v chladném období na největší hloubce revíru. Může to tak být, ale nemusí ! Několikrát mě kapři překvapili a utvrdili v tom, že jednoznačný návod k úspěchu neexistuje a musíme neustále přemýslet a zkoušet různé způsoby. Pokud má voda okolo 10 stupňů, můžou se kapři klidně zdržovat v mělčích částech vody. Především pokud přijde teplá fronta doprovázená teplým větrem. Při teplotách vody okolo 6 stupňů jsou již kapři stažení do hlubších částí. Ideálně pokud jsou na dně nějaké překážky. Alespoň takhle to funguje na revírech, které navštěvuju. Ani tohle nemusí být vždy pravda. Uvedu jeden příklad. S kamarádem Jakubem jsme vyrazili koncem listopadu na výpravu do francouzských Alp. Jsou zde především menší štěrkovny. Jednu z nich jsme si vybrali a než jsme začali chytat, celou vodu jsme zmapovali pomocí echolotu a následně si vytvořili mapu v programu Autochart. Jedna třetina vody byla hlubší a zbytek poměrně dost mělký. U vody tehdy nikdo nebyl, takže jsme si mohli vybrat jakékoliv místo. Teplota vody byla okolo 8 stupňů. Logicky jsme si sedli na největší hloubku. Udělal by to asi každý. Pár menších kaprů jsme sice na hloubce chytili, avšak čekali jsme trochu víc. V mělké části sice nebyl vidět žádný pohyb na hladině, ale riskli jsme to a přestěhovali se tam. Byla to trefa. Nachytali jsme o dost víc kaprů než na hloubce. Největší ryba měla přes 22 kg, což byl vynikající výsledek. Z toho vyplívá, že pokud je na hlubších místech velký rybářský tlak, kapři se klidně přestěhují, tam kde mají klid a kde nejsou žádné vlasce.

Bez dobré kávy to nejde.

Měj oči otevřené

Přijet k vodě, někam nahodit a sledovat Instagram v mobilu není cesta k dobrým úlovkům. Tohle si můžete dovolit, až si budete absolutně jisti tím, že děláte vše správně. K tomu se dá však dopracovat jen poctivým sledováním aktivity ryb a správným vyhodnocováním situace u vody. Buďte proto stále ve střehu a sledujte co se kolem vás děje. Nebojte se experimentovat a úspěch se dříve nebo později dostaví. Pamatujte, že největším nepřítelem kapraře je lenost !

Prosincový lysec z francouzských Alp, kdy teplota vody byla sotva 6 stupňů.
Boilie Moruše Česnek je moje nejoblíbenější krmení do studené vody.

Sleduj počasí

Sledování počasí se vyplácí ! Například teplé fronty bývají vynikající. V letošním roce se mi povedlo být při oteplení doprovázené silným větrem u vody a stalo to za to ! Kapři jakoby se zbláznili a o záběry nebyla nouze. Další pozitivum je, že se můžete na dané podmínky dopředu připravit. Mám na mysli výběr místa podle směru větru atd. Vzpomínám si na listopadovou výpravu do Francie, kdy jsem chytil svůj osobní rekord, který jsem dodnes nepřekonal. Bylo to v roce tuším 2013 a o připojení k internetu v mobilu se nám, obyčejným lidem, mohlo jen zdát. Na pískovně v té době chytal jen jeden Francouz, který měl neuvěřitelné množství výbavy a vypadalo to, jako by chtěl u vody přezimovat. Najednou však všechno zabalil a odjel domů. Nechápali jsme to. Navíc seděl na nejlepším místě vody a měl nachytané slušné ryby. Ještě ten den večer přišla studená fronta doprovázená silným sněžením a naše bivaky se prohýbaly pod náporem těžkého sněhu. Francouz měl nejspíš informace z domova o změně počasí a jednoduše utekl od vody. My jsme s tím vůbec nepočítali, ale bylo nám to jedno, protože v noci se mi podařilo chytit tu ohromnou rybu.

Noční teploty spadly hodně pod nulu.

 

Zůstaň v teple

Bez tepelného komfortu u vody zkrátka nevydržíte a neužijete si rybařinu naplno. Podcenit oblečení se nevyplácí. V tomto mám už delší dobu jasno a používám především oblečení od firmy Fortis. Mnozí z vás si teď řeknou, že je to jen obyčejná reklama.Ti kteří nějaké oblečení od této firmy mají, mi dají jistě za pravdu, že se jedná o nekompromisní kvalitu, kterou je těžké na dnešním trhu najít. Nejvíce bych vyzdvihl jejich bundy, které si nechávají vyrábět v anglické firmě Snugpak Mají celkem tři typy, ze kterých si vybere každý. Osobně mám všechny tři modely a vybírám si z nich podle teploty. S jejich nejteplejší bundou SJ9 vydržíte i v mrazech. Pamatujte, že zdraví máme jen jedno !

Pomocníci při sledování aktivity ryb na hladině.

Návazce

Kladu především důraz na funkčnost a jednoduchost. Návazec musí být vždy schopný vytáhnout i největší rybu revíru, proto nedělám v návazcích rozdíl vzhledem k období roku. Zkrátka používám ty návazce, které mi fungují v průběhu sezony. Jediné co vynechávám v chladných mesících jsou návazce celé z fluorocarbonu, kde je tvrdý i přívěs na nástrahu. Ryby jsou více opatrné a proto mám rád volný pohyb nástrahy. V poslední době chytám nejradějí na Ronnie rig, kde je přívěs vytvořený z měkké šňůrky Aligator. Postup výroby je jednoduchý. Na kousek šňůrky natáhnu nástrahu a navážu ji klasicky na háček typu Kurv Shank od firmy Gemini ve vel. 4. Šňůrku kousek nad háčkem ustřihnu, zatavím ji a navleknu na ramínko háčku delší kousek smršťovací hadičky. Do očka háčku vložím spinner obratlík na předvázaném návazci Tidy Boom opět od firmy Gemini. Přes očko a obratlík přetáhnu smršťovací hadičku, zatáhnu ji ve vařící vodě a návazec je hotový. Druhé očko na Tidy Boomu upevním do našeho Twister obratlíku, který mám na helikoptérové sestavě a můžu nahazovat z jistou, že se montáž nezamotá a bude na dně skvěle pracovat. Je to velice jednoduché a efektivní.

Dipovaná kulička Moruše Česnek si připisuje další velkou rybu na své konto.
Svého největšího kapra 29,9 kg jsem chytil koncem listopadu při první sněhové nadílce toho roku
Zůstat v suchu a teple je podminkou pro lov v chladném období. Já sázím na oblečení firmy Fortis.

Nástrahy do studené vody

S klesající teplotou vody přestávají některé druhy boilies fungovat. To co vám fungovalo v létě, může být nefunkční. Osobně mám rád boilies, které se pozvolna rozpuští i ve studené vodě. Nejvíce jsem si v letošním roce oblíbil boilies Moruše Česnek. Tahle kombinace esencí je doplněna o slušnou dávku chilli, které působí do jisté míry selektivně proti menším kaprů. Tuhle vlastnost oceníte na revírech, kde je velké množství malých kaprů. Tenhle problém řeší snad každý, kdo chytá na kaprem přerybněných českých svazových revírech. Navíc podzim je čas vysazování.

Malá atraktivní nástraha je ideální volba při nízké aktivitě ryb.

Letos v listopadu se mi nejvíce osvědčilo chytat na samostatnou kuličku Moruše Česnek ve velikosti 20 mm nadlehčenou kouskem korku. K tomu jsem krmil stejným druhem boiliesu v kombinaci s naším dobře rozpustným boiliesem Spicy Krill. Pokud tohle nefungovalo, tak jsem zkoušel nastražit menší 18 mm kuličku Moruše Česnek v dipu a nahodil ji samostatně mimo krmné místo. Byly dny, kdy jsem tímto způsobem dosáhl několikanásobně více záběrů než přímo z krmeného místa.

Komponenty pro výrobu mé verze návazce Ronnie rig.
Můj stále více oblíbený návazec Ronnie rig.

Jak správně krmit

Rozhodně se držte pravidla „méně znamená více“. Kapří metabolismus je o dost pomalejší než v teplé vodě. Nemá cenu místo hned ze startu zasypat velkým množstvím krmení a čekat co se bude dít. Vždy začínám s menším množstvím krmení a v případě záběrů střídmě dokrmuju. Snažím se udržovat lovné místo stále „při životě“. Pokud vidím na hladině, že na mém místě kapři jsou, ale záběr ani po několika hodinách nepřichází, klidně zase dokrmím. Může se totiž stát, že kapři veškeré krmení vysbírají a na dvě zůstanou jen vaše nástrahy.Proto je velice důležité sledovat pohyb na hladině. Další nezbytností je přesnost krmení a nahazování. K tomu používám odměřovací tyče, díky kterým nahazuju a krmím do stejného místa.

Doufám, že Vám mé rady dopomohou k ulovení vysněného kapra.

PS: Tento článek jsem napsal ( samozřejmě na poslední chvíli ) v porodnici, těsně před narozením mého syna.

Dan Němec, Sportcarp Team

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *