Konečně je zde podzim, který po horkém létu očekávají snad všichni vyznavači přívlače. Tedy ti rybáři, kteří loví dravé ryby našich vod pomocí umělých nástrah různým způsobem tažených vodou.

Podzimní přívlač má svoje neopakovatelné kouzlo, zvláště pak v jeho počátcích, kdy ještě vody prosvěcuje sluníčko babího léta, hejna plevelných rybek okupuje stále ještě mělčiny nádrží , rybníků a slepých říčních ramen. Z těchto důvodů je dravec snáze dosažitelný a lovíme tedy jen v blízkosti břehů.

Jaké si vybereme náčiní?

Lze doporučit přívlačový prut v délce 2,40 až 2,70m s vrhací zátěží do 35g. Pokud takový nevlastníte, tak si jej v prodejně vyzkoušejte, neboť je poměrně dost důležitá jeho akce. Zcela určitě budete používat k lovu také woblery, které jsou navíc v tomto období velmi účinné, a v tom případě by prut měl mít tvrdší akci, aby zvládl jednak chod nástrahy, která klade ve vodě odpor a jednak aby zvládl útok dravce.

Při lovu s woblery je vhodnější použít klasický monofilní vlasec o průměru 0,18 – 0,25mm. Průměr bych volil podle velikosti nástrah. Naviják s vysokou cívkou a větším průměrem, takže bych sáhl v tomto případě na některý model označený číslem 4000, 40 nebo 400 případně ještě o číslo větší, tedy 5000, 50 nebo 500. Jedná se o velikosti navijáků. Kapacita takového navijáku je již poměrně vysoká a zvolíme model 5000, tak je zbytečné jej plnit celý, ale stačí nám dát podklad starého vlasce a doplnit kvalitním v délce 150m, který koupíte jako celek na cívce a víte přesně kolik jste použili a větší balení vyjde i cenově výhodněji.

Jaké woblery

Budeme-li lovit na mělčích místech našich vod, nebo na rozhraní hloubky a mělké vody, tak si vybereme takový, který bude mít potápivost max do 1,5m hloubky vodního sloupce, nebo vysloveně povrchový či mělce potápivý. Rybky, které jsou potravou štik a okounů se pohybují za podzimního ještě teplého sluníčka těsně pod hladinou, a tedy takový wobler bude vhodný.

Vlastní lov je již na vaši intuici a citu, ale dávejme si pozor na postavení slunce, abychom nevrhali na hladinu vlastní stín, který zcela jistě rybky vyplašil, ale také dravce, který většinou bývá ukrytý poblíž lovného místa někde u trav, nebo za hranou, která odděluje hlubší vodu od mělké. Snažíme se nahazovat v klidu, aby naše hody, které jsou cíleny na určité partie úseku, měli přesnost a nástraha dopadla jak má a zbytečně neplašila. Nejlépe nahazovat až za hranici výskytu rybek a do lovného prostoru dravce, aby již plula vyrovnaně a důvěřivě.

Touto metodou budete úspěšně lovit, tlouště, okouny, boleny a štiky. Pokud jde o candáty, tak na ně platí trochu odlišná technika, i když na řekách candát rád v časných ranních nebo v podvečer vyjíždí právě do míst, která hraničí s mělčinou, takže i zde můžete mít úspěch v podobě pěkného candáta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *