Diana Fröhlichová

Dnes je u nás již běžný lov velkých kaprů na boilies. Méně známý je pak lov na pelety, které jsou mezi anglickými závodníky neodmyslitelnou návnadou, ale i nástrahou při lovu kaprů. Jde jen o to, včas rozluštit záhadu, jakou nástrahu právě dnes kapři upřednostní. Zda pelety, kukly, žížaly, kukuřici, lančmít nebo červy? Zeptala jsem se proto anglického závodníka Richiho Hulla, jaké on má zkušenosti s lovem na tyto nástrahy a zda nám prozradí některé své poznatky:

Richie, u nás v ČR je lov na pelety teprve v plenkách. Jak dlouho používáš pelety jako nástrahu při rybářských soutěžích?

Při rybářských soutěžích používáme pelety skutečně velice dlouho. Zhruba před patnácti lety se kapři chytali přednostně jen na maso, kukuřici, červy a chleba, ale rybáři specializovaní pouze na lov kaprů začali používat pelety s neuvěřitelnými výsledky. Závody na komerčních kaprových rybnících byly něčím zcela novým a tak ostatním závodním rybářům chvíli trvalo, než je začali také používat. Jen díky tomu, že jsem v té době měl veliké úspěchy na maso, začal jsem s peletami experimentovat až po třech či čtyřech letech. Takže to bude asi 10 let, kdy i já s úspěchem používám pelety. Jsou totiž úspěšné po celý rok, zato maso jen při teplotě vody vyšší než 14 či 15 stupňů.

Většina našich rybářů zná pouze krmné pelety, vhodné k zakrmení lovného místa. Často si neuvědomují, jak vynikající nástrahou mohou být kvalitní pelety, především při lovu kaprů. Ty osobně jsi dříve upřednostňoval masový lančmít. Změnily se časem tvé preference nástrah, nebo kam řadíš pelety?

Ne, ne, lančmít je stále mým favoritem. Záleží ovšem na podmínkách a dané lokalitě. Pokud ryby právě berou na pelety, nebudu lovit na maso. Při lovu s děličkou berou na pelety obecně spíše menší kapři, tak do 5 kg. Ti větší se většinou dají zlákat na maso. Něco jiného je však při lovu s method feederem anebo peletovým wagglerem. Záleží na obsádce ryb v lovném místě a také, zda chceme lovit hodně a rychle menší kapry, či naopak čekat na pár větších kusů. Existuje několik způsobů přichycení pelety na háček. Tvrdé pelety přichycené do kroužku u háčku jsou perfektní hlavně při lovu s waglerem, feederem, nebo tzv. „bomb“ (lov na feeder, ale místo krmítka je zavěšeno pouze olověné závaží ve tvaru kapky). Největší pelety se dají provrtat a zachytit na krátký vlasec od háčku (lov na vlas). Pro chytání s děličkou jsou nejlepší „expander“ (nabobtnané) pelety. Jsou měkké, napichují se přímo na háček a ryby jim neodolají.

Dají se použitím pelet eliminovat záběry drobných ryb?

Pokud máš na mysli omezení záběrů od bílých ryb, pak je dobré použít vetší tvrdou peletu do kroužku. Toho se právě využívá při lovu s krátkým peletovým wagglerem za neustálého přistřelování pelet. Při lovu s peletami budete mít někdy záběry i od menších ryb a většinou s tím nic nenaděláte. Ne vždy jsou na zakrmeném místě jen větší ryby. Eliminovat záběry menších ryb můžete použitím 6mm pelet místo 4mm, ale protože jsou oboje měkké, můžete mít i nadále problém, proto raději zkuste tvrdou 6mm, nebo dokonce 8mm peletu do kroužku u háčku, nebo navléknout kroužek na peletu a háček zaháknout přímo za kroužek. To obvykle zastaví malé ryby, ale, jak jsem řekl, někdy to není možné už proto, že tam velké ryby ani nejsou.

Jaké druhy pelet existují a pro jaké způsoby lovu se používají?

Je skoro nemožné vyjmenovat všechny dostupné pelety. V Anglii je spousta rozlišných druhů od mnoha výrobců. Tvrdé mikropelety se používají na method feeder a k přikrmování na děličku s expander peletou na háčku. Většina výrobců vyrábí pelety do velikosti 11–12 mm. Nejpoužívanější při lovu kaprů na waggler nebo „bomb“ jsou 8mm. Dají se koupit už provrtané. Expander pelety jsou 4 a 6mm, v různých barvách a příchutích. Zakoupíte i takové, které jsou připravené peletovou pumpou ihned k použití, nebo takové, které si sami peletovou pumpou napumpujete. Dynamite Baits teď přišla s třetím druhem expander pelet. Jsou tvrdé, ihned se potopí, ale na rozdíl od tvrdých pelet se po čase ve vodě nerozpadnou, ale udrží si svůj původní tvar, což je vlastnost expander pelet.

K čemu slouží peletová pumpa a můžeš nám popsat přípravu pelet s její pomocí?

Z plovoucích expander pelet se s její pomocí vysaje vzduch a ty pak klesnou ke dnu. Můj způsob přípravy je následující: Nejprve pumpu naplním asi do dvou třetin vodou (obr. 1), potom nasypu hrst pelet do vody a nechám asi 10 min. namáčet (obr. 2). Nezapomeňte, že jich stačí jen málo, tyto pelety slouží pouze jen jako nástraha, vnadit k nim budu tvrdými peletami. Pak nasadím rukojeť pumpy (obr. 3) a pumpuji, dokud nepocítím, že většina vzduchu z pelet se dostala do vzduchu nad hladinou vody (obr. 4). Poté oddělám rukojeť pumpy a pomalu nadzvedám ventil, kterým se vzduch dostává ven (obr. 5), spolu s tím budou pelety klesat ke dnu. Když všechny klesnou, otevřu pumpu (obr. 6) a okamžitě z ní vodu vyliju (obr. 7). Pokud bych je nechal ve vodě moc dlouho, byly by příliš měkké a na háčku by se rozpadaly. Existuje mnoho různých druhů pump, řada renomovaných firem nabízí svoji vlastní pumpu (Sonu Bait, Gerrys, Leeda, Browning, Mosella a další – pozn. redakce). Také každý rybář dělá tento postup trochu odlišně. Místo čisté vody lze použít vodu s přidáním různých tekutých atraktorů apod. Chce to trochu experimentování a přijít na postup, který bude vyhovovat vám. Připravené pelety je nejlepší přechovávat v igelitovém sáčku, aby se zamezilo přístupu vzduchu. Pokud je při lovu necháme normálně v otevřené misce, po pár hodinách většinou zase začnou plavat. Proto je vhodné provést kontrolu vhozením do vody, zda neplavou.

Od kterých výrobců se v Anglii pelety nejvíce používají a které jsou Tvé oblíbené?

U nás je mnoho různých výrobců pelet, ale Dynamite Baits se stala asi jejich největším a nejoblíbenějším prodejcem. Používám jejich pelety, neboť firma je mým sponzorem. Ale i kdyby nebyla, stejně bych nadále používal tyto osvědčené výrobky. Firma teď rozšířila výrobu o pelety od jednoho z nejlepších kaprových závodníků Steva Ringera, jsou také velmi úspěšné. Na některých rybářských komplexech musíte použít jejich vlastní pelety. Je to z jednoho prostého důvodu – aby měli větší tržby! O peletách bychom mohli hovořit ještě hodně dlouho, probrat jednotlivé výrobky, zkušenosti s nimi, použití a účinnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *