MUDr. Sergej Mezencev

Rybařina by nebyla tou pravou rybařinou, kdyby vždy platilo, co se o rybaření, rybolovu a rybářích píše.

Úvod

Marmyška – správně se říká „mormyška“ a jedná se o pravý ruský vynález. Podle některých historických zdrojů ji vymysleli uralští rybáři. Ve prospěch tohoto faktu hovoří poznámky v knize slavného ruského spisovatele, šéfredaktora loveckého a rybářského časopisu 19. století, Leonida Pavloviče Sabaneeva. Právě on se zmínil o chytání v zimě na korýše mormyša, který je základní potravou pro ryby ve vodních nádržích Uralu a Sibiře. Tento korýš plave ode dna nahoru trhavými skoky a zachycuje se na spodní části ledu. Tuzemští rybáři použili metodu chytání, při které se nástraha vedla podobnými pohyby. Ale jestliže rybáři ze Sibiře dali marmyšce název, tak skutečný rozvoj v chytání na tuto nástrahu zařídili nadšenci v Moskevské oblasti. Již v první polovině minulého století se v odborném tisku objevily zmínky o tom, že moskevští rybáři sundali splávek ze zimní udice, háček vsadili do zátěže a používali tuto nástrahu výhradně pro lov okounů. Ale s postupem času začali tímto způsobem chytat i další druhy ryb, včetně nedravých. Přitom ale bylo zjištěno, že ve většině vod, kde se s úspěchem chytá na marmyšku, korýš mormyš nežije, a proto nelze jednoznačně říci, že marmyška opravdu láká ryby napodobováním tohoto živočicha.

Léta šla, rybáři sbírali zkušenosti v chytání na dírkách v ledu a za nějakou dobu nejzvědavější z nich vyrazili s marmyškami na otevřenou vodu. Proč ne, když v Rusku je chytání na marmyšku povoleno celoročně (s výjimkou doby tření určitých druhů ryb). A právě kvůli takovým příznivým podmínkám mají ruští rybáři velmi dobré zkušenosti v tomto způsobu rybolovu.

Co je to marmyška?

Je to malá zátěž z olova nebo cínu, většinou s krytím z mědi, mosazi nebo jiného kovu. Skrz tělíčko vede otvor pro vlasec a na konci je upevněný háček. V posledních letech se používají marmyšky z wolframu, které při malé velikosti mají stejnou hmotnost jako větší olověné nástrahy. Vždy se vedly diskuze, co je to marmyška z funkčního hlediska.

  1. Někteří tvrdí, že je to pouze zátěž, která nese háček s nástrahou. Jak ale v takovém případě vysvětlit to, že mistři chytají na marmyšky s prázdným háčkem?
  2. Jiní předpokládají, že je to jen varianta zimní třpytky. Toto tvrzení je správnější, ale také není zcela přesné. Třpytka je určena pro chytání dravců a chycení nedravé ryby na tuto nástrahu je věc náhody. Avšak za pomoci účelně zvolené marmyšky můžete chytat jen bílou rybu a dravec bude ve vašem úlovku spíš výjimkou.
  3. Nejblíže jsou rybáři, kteří říkají, že díky povaze pohybu je marmyška zvláštní nástraha.

My se připojíme k těm, kteří si myslí, že marmyška kombinuje všechny popsané charakteristiky a není nutné brát některou jako dominující, protože při chytání v různých podmínkách pracuje jedna z nich nebo několik ve spojení.

Co odlišuje marmyšku a zimní třpytku

Překvapení pro mnohé bude to, že tento rozdíl nezáleží na velikosti nástrahy, neboť jsou i marmyšky několikrát větší než malé zimní třpytky. Rozdíl je v tom, že třpytka má otvor pro vlasec na opačném konci, než je háček, a na vlasci má polohu souběžnou s vlascem. Marmyška má však tento otvor uprostřed nebo trochu mimo střed a v souvislosti s tím má na vlasci polohu šikmou nebo vodorovnou. Právě polohy nástrahy na vlasci určují jejich pohyb ve vodě.

Kromě toho, jak už bylo řečeno, zimní třpytka je určena výhradně pro chytání dravců, ale na marmyšku můžeme chytat prakticky všechny sladkovodní ryby a některé druhy mořských.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *