Christopher Paschmanns

Když jsem o týden později táhl lesem svůj plně naložený vozík k vodě, cítil jsem se opravdu dost motivovaný a věděl naprosto přesně, které místo chci obsadit. A co se nestalo, samozřejmě bylo obsazené! Byl jsem naštvaný a o to víc, když jsem po chvíli viděl, jak se zde otočily dvě pěkné ryby. Tušil jsem, že obzvláště velké ryby se v jarním období zdržují rády právě v této části jezera.

Plán B bylo jedno místo s velice zajímavými podmínkami pod vodou, které se nacházelo kousek od břehu. Pruty jsem nahodil opatrně před potopený strom, který se nacházel na hraně v hloubce okolo pěti až šesti metrů. Moc jiných možností jsem ani neměl, protože skoro vše okolo bylo kompletně zarostlé. Večer mě navštívili Denisa a Oskar, abychom si udělali piknik. Bylo to ale mírně stresující: Měl jsem totiž správný nos na místo a do setmění jsem měl na břehu už 4 kapry. V pozdějším ránu jsem potom zdolal celkově devátou rybu této krátké vycházky, která zabrala ještě při balení věcí. Tentokrát to opět byli krásní lysci, kteří vážili i lehce přes 15 kilogramů. Taktika byla taková, že jsem chytal na žluté Essential Cell Pop Ups na montáži Multi Rig, kdy jsem vždy krmil pouze kolem montáže 15 kuličkami boilies. Zde to byla opravdu účinná metoda!

Zůstaňte naladěni a vytrvejte

V takových situacích je důležité zůstat pozitivně naladěn a vytrvat. Už druhé ráno jsem byl zpět u vody. Déle jak čtyři hodiny jsem zde ale nemohl zůstat. Vítr postupně zesiloval, a to tady ryby často zvedne do vyšších vrstev vodního sloupce a zkazí jejich chuť ke krmení. Moje reakce na to byla taková, že jsem chytal úplně bez krmení a nabídl jim jen silně nadipované pop up v Goo dipu a použil jsem také ovocný sprej s obsahem kyseliny máselné. A odcházel jsem od vody spokojený, neboť v mém deníku úlovků se nacházeli tři pěkní lysci o váze do 15 kg. Znovu a znovu jsem sledoval následující dny na barometru, kontroloval vítr a mé aplikace s počasím. Chladným mě ale nenechala tato magická fáze počasí, která nastala: pomalu klesající tlak, který se ustálil na hodnotě 1005 hpA, k tomu mírné teploty, vítr od jihozápadu a do toho všeho ryby, které ještě nebyly v režimu tření. A ještě jedna věc: úplněk! Tahle konstelace prostě zcela jasně vybízela k lovu kapitálních kaprů!

Magické dny

Dne 11. května chytil Darrell Peck svou vysněnou rybu, neuvěřitelně tmavého lysce s váhou 33,6 kg. Nemohl jsem dostat lepší potvrzení mých úvah, že teď je ta správná doba. A jistě byla, protože Darrell také neseděl bezdůvodně na rybách zrovna v této době. Pochopitelně jsem se tedy musel dostat ven! Vnitřně jsem se ale připravoval na to, že moje oblíbené místo bude už obsazeno. Také ostatní rybáři jistě sledují velmi dobře počasí a u vody bude asi hodně rušno. U vody jsem plně naložil svůj vozík a velmi pomalu ho vlekl na místo určení. Když jsem se vynořil zpoza posledních stromů, bliklo na mě prázdné místo. Jaké štěstí, byl jsem sám, yes!

Rybaření jinak

Dva své pruty jsem položil tak jako naposledy na tomto místě. Nahodil jsem je tak, že se montáže nacházely krásně položené jen asi metr za rostlinami. Třetí prut jsem ale umístil úplně jinak a záměrně chytal v rozporu s mým obvyklým stylem. Konec konců, nechtěl jsem vytvořit podmínky pro ulovení stejného kapra jako vždy. Třetí prut jsem tedy úmyslně nahodil na místo, které jsem nepovažoval za tolik atraktivní. Zkrátka to šlo na monotónní prostor na úplně rovné dno. K tomu jen trochu krmení na přesnost, ne do prostoru. Možná právě zde udělá velká ryba chybu, to byla moje taková postranní myšlenka. Jako montáž jsem použil Chod Rig s háčkem č. 4 a 15mm pop up o příchuti Peaches & Cream Wafter. Větší háček na velmi chytlavé montáži s malou a dokonalou nástrahou – to je kombinace, kterou jsem odkoukal od Dannyho Fairbrasse. Ta by měla rybu okamžitě chytit už při prvním ochutnání. Sice jsem spíše příznivcem malých háčků, ale chtěl jsem to zkrátka vyzkoušet.

První jízda

V noci klesl tlak na 990 hpA. A teprve když se opět vyrovnal na stabilních 1000, uslyšel jsem opravdu pěknou otočku ryby, nedaleko Chod Rig montáže. Bylo to okolo 3 hodin v noci. Vím to dobře, protože se mi té noci špatně spalo. Během příštích hodin se vyvalilo ještě několik dalších a také byly slyšet pěkné výskoky nad hladinu. Za úsvitu mě ze snu konečně vytrhl parádní záběr. Byl to ten levý prut s Wafter pop up na Chod Rigu. Ryba nebojovala zbrkle, ale jezdila těžce při dně a měla velkou sílu – typické pro velké špígly. V podběráku jsem při prvním pohledu tuhle masivní rybu nepoznal. Potom na podložce jsem zjistil proč: Tohoto špígla jsem tady totiž naživo ještě nikdy neviděl! Byl to skutečně onen „chybějící lysec“, o kterém nevím, že by ho tu někdy někdo chytil, přestože to tady velmi dobře dlouhá léta znám. S 21,6 kg byl o více jak 10 kg lehčí než ten Darrellův, ale pro mě byl rozhodně dostatečně těžký. Ještě jsem tu chytal další dvě noci, ale takhle velká ryba se už nepovedla. Každopádně moje speciálně sestavená montáž Chod Rig s velkým háčkem na cílovou rybu zafungovala a vše se uskutečnilo podle plánu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *