Je začátek léta a navzdory prodlužujícím se dnům se večerní obzor začne již brzo měnit z bledě modré po ohnivý pomeranč, jak zapadá slunce za obzor. Hladina jezera je jako zrcadlo, ani lehounký vánek ji nezčeří. Ale něco je ve vzduchu. Téměř nepozorovatelně se ve velké vzdálenosti hejno ryb občas překulí na hladině. Každou minutou se hejno blíží a již lze rozeznat jednotlivé hřbety ryb.

S blížícím se soumrakem se začínají perlíni objevovat na hladině

Je jen dílem okamžiku, a já střílím prakem malou kouli krmení směrem, kde mám nahozeno. Jakmile dopadne na hladinu, vytvoří se v čisté vodě mrak z drobných částeček. Hejno se nyní pohybuje pár metrů od mé nástrahy a já zažívám napětí z věcí příštích. Špička prutu se prohne nahoru a dolů, jak se krmítko pohybuje směrem ke mně. Ani není třeba sekat. Zvedám prut a cítím rybu i přes tu vzdálenost padesáti metrů. Soupeř je dost houževnatý a zanedlouho se jeho pozlacený bok válí v síti podběráku.

Než jsem se nadál, mám další záběr i na druhém prutu. Ryba je přesnou kopií té první. Pouštím obě ryby z podběráku a nahazuju oba do stejného místa, připravený vytěžit z nastalé situace maximum. Nakonec můžu obdivovat svou odměnu za námahu. Perlín ostrobřichý – největší při vážení atakoval hranici 1,5 kg. Byly to opravdové šperky místní štěrkovny.

Více než patnáct let jsem se snažil perlíny vystopovat v úrodných vodách štěrkopískoven. Ačkoli se třou velice plodně, perlín ostrobřichý se velice snadno kříží s ostatní bílou rybou, a tak vznikají různé hybridní druhy. Přestože se vyskytují v různých lokalitách, štěrkopískovny produkují největší exempláře tohoto druhu. A třebaže jejich lov je někdy velice obtížný, neváhám jim věnovat svůj čas. Největší problém je lokalizace místa, kde se vyskytuje. Jakmile se vám podaří nalézt místo, snažte se z něj vytěžit co nejvíce.

Typická štěrkopískovna s produkcí vekých perlínů

Charakteristika

Na některých lokalitách se může velice snadno ulovit na plavanou pomocí červů nebo chlebové vločky. Ale na velkých štěrkopískovnách, kde jsou často veliké jámy daleko od břehu, stráví perlín nejvíce času právě okolo jam. Podle mých pozorování hejn perlínů jsem zjistil, že jsou velice mobilní a často krouží kolem celého jezera a záleží na vás, jestli se vám podaří je přilákat k sobě. Když chcete lovit perlína, musíte se ujistit, že jste nepřilákali také líny nebo cejny, jinak se perlín k předkládané nástraze ani nedostane. Tyto faktory mne přivedly vyvinout feederovou techniku, aby si ji vybral vysloveně jen velký perlín.

Pro lov ve vzdálenosti 40–70 metrů musíte používat cedrové krmítko o váze mezi 45–75 g, naplněné krmením. Prut používám 1lb o délce 3,6 m, jelikož perlín není nijak zvláštní bojovník. Je jen potřeba, aby byl schopen dopravit krmítko plné krmení do požadované vzdálenosti. Na navijáku mám 0,25mm vlasec. Lze s ním snadno nahazovat i v případném větším větru.

Základem při lovu feederem je to, aby vaše krmení dopadalo přibližně do stejných míst a vytvořit si tak krmný koberec atraktivní nástrahy. Pro nahazování do stejné vzdálenosti používám tzv. stop uzel. Vypozoroval jsem, že perlíni se nezdržují v travinách, ale proplouvají mezi nimi, a tak si pro jejich lov vybírám místa bez podvodních rostlin a v mělčích partiích.

Perlín ostrobřichý – 1. Chycený při západu slunce za horizont

Výběr návnady

Z důvodu ostře vzhůru vytočených úst a hluboko postaveného břicha není určen ke sběru potravy ze dna. Návnadu umístěnou na dně jezera perlíni prostě ignorují. Znamená to předkládat návnadu i nástrahu jako plovoucí. Nástrahu předkládám asi tak 30–45 cm nade dno, ale tato vzdálenost může být vyšší, zejména v teplejších dnech. Lov s nástrahou tak vysoko nade dnem odrazuje od záběrů jak cejny, tak i líny, a to zvláště v noci.

Jedny z největších perlínů jsem ulovil na kousek chlebové kůrky. Jednoduše vyřežu z kůrky čerstvého bílého chleba kousek o velikosti 1 eura a do ní ukryju háček o velikosti 12. Kůrka vydrží na háčku tak půl hodiny, a čím déle je ve vodě, tím více je pro perlíny přitažlivější.

Na jednom štěrkopískovišti, kde jsem chytil několik opravdu velkých perlínů, se mi nedařilo zabránit ataku menších exemplářů. Strhli nástrahu během několika minut. Díky tomu jsem byl nucen vyvinout více selektivní přístup k lovu, který se mi pak osvědčil i na jiných místech. Ačkoli mají perlíni velmi malá ústa, exempláře o velikosti 750 g jsou schopni spolknout 10mm boilie, a tak jsem se rozhodl použít tyto tvrdé nástrahy a lovit pouze větší ryby. Abych vytvořil plovoucí nástrahu, použil jsem starý kaprařský trik. Přidal jsem k nastraženému boilie na vlasu kousek pěny. Ačkoli se to může zdát nevzhledné, je to velice efektivní a výborně jsem tak vyselektoval pouze větší jedince perlínů. Ve skutečnosti jedinou rybou, kterou můžete kromě perlínů ulovit, bude kapr.

Byla to vlastně taková malá revoluce v lovu perlínů na miniboilie. V místech, kde jsem dříve chytal stovky ryb a jen příležitostně nějakou větší, zdolávám nyní jen ty větší. Zajímavé je na tom to, že to funguje i na vodách, kde se ryby ještě s boilie nikdy před tím nesetkaly. Mým jasným favoritem ve výběru boilie je Dynamite Baits (10mm, čokoládová příchuť) – jsou zvlášť účinné. Další výhodou používání boilie je skutečnost, že je vícekrát použitelné a vy můžete pouze doplňovat krmení do krmítka.

Perlín ostrobřichý – 2. Je často velmi akční

Vytvoření krmného mraku

Ačkoli se perlín může zdát statický, není tomu tak. Putuje po celém jezeru a vy ho potřebujete vytvořením mraku krmení zadržet na místě. Vytvoří se ihned po dopadu krmítka na hladinu. Musíte vytvořit krmení, co nejvíce suché, jak jen to půjde. V opačném případě bude rychle klesat ke dnu, a to nepotřebujete. Suché krmení musí vytvořit mrak. Já používám kombinaci Dynamite Baits Silveer X Explosive feeeder groundbait. Vše smíchám s poloviční dávkou drceného konopí a přidám hrst 6mm plovoucích pelet. Pamatujte, že ten mrak bude účinný pouze pár minut.

Je dobré se tedy nespoléhat jen na krmítko. Pokuste se dostat koule krmení na vámi vybrané místo třeba i prakem. Je to účinné, pokud jste přesní. Je potřeba užívat pořádného praku, který koule nerozmačká a je schopen dopravit krmení i na střední vzdálenost. Koule o velikosti mandarinky, aplikované po deseti minutách, jsou velmi efektivní metodou. Stejnou směs jako do krmných koulí používám i do krmítka, jen vynechám pelety. Koule se musí rozpadnout ihned při dopadu na hladinu.

Můžete mne podezřívat ze zaujatosti, ale já věřím, že při spatření perlína ostrobřichého, při pohledu na jeho zlaté boky a krvavě červené ploutve vám vezme dech. Když se dostanete na revír, kde jsou velké exempláře, zkuste tento selektivní lov a slibuju vám velmi fantastické rybářské zážitky.

Paul Garner

Perlín ostrobřichý – 3. Zlatá barva a krvavé ploutve – klasický velký perlín
Perlín ostrobřichý – 4. Můj osobní rekord – 1,6 kg
Perlín ostrobřichý – 5. Hrbatý a malá hlava – klasický perlín
Boilie s příchutí sladká čokoláda se ukázalo jako velmi efektivní spolu s feeder mixem

Feederová sestava pro lov perlínů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *