V Anglii se Alanu Storeymu podařilo překonat tlouště o váze 3,14 kg, ulovil ho na řece v zimním období, za špatných světelných podmínek. Nebyl to jediný úlovek, následovali ho další tloušti o váze 3,08 a 2,86 kg. Alan teď popíše tajemství svého úspěšného tlouštího lovu v zimě.

Místní řeky jsou velice, řekl bych panenské. Lovím na nich u protějších břehů, potopených stromů, mostních konstrukcí. Zkrátka všude, kde se vytvářejí rybářsky zajímavá místa, kde předpokládám výskyt ryb. Ryby jsou zde stále velké a naděje, že se uloví nějaké další rybí monstrum, je velká. Jeden úsek, kam jsem chodil venčit svého psa, je asi pět kilometrů dlouhý a má jen dva přístupy k vodě. Není mnoho rybářů, kteří by se obtěžovali chodit tak daleko, a tak se zde vyskytují místa třeba dvacet let neprochytaná. Pro mne taková místa skrývají značný potenciál.

Taktiku volím podle denních podmínek, ale většinou je to waggler a jako nástraha červi. Jindy zase může být dobrý chléb, který láká ryby uvolňováním drobných částeček. Jako bonus by mohla přijít nějaká plotice nad půl kilogramu. Pokud řeka téměř stojí, preferuji wagglera.

Řeka je zde téměř po celý rok statická a zabarvení ztrácí až po prvních mrazech. Ani tentokrát to nebylo jinak a navíc nedostatek srážek mi nehrál do karet. Takže mnou zvolená taktika nebyla lehká a lov bude v těchto podmínkách obtížný. Řeku dobře znám, tak jsem přesvědčen, že mám dvě možnosti, abych byl úspěšný. Jednou z nich je touha ryb po potravě a tady by byl dobrý kousek chleba. Do krmítka jsem ještě přidal rozmočený chléb. Někdy jsem krmítko navíc ochutil přidáním několika kapek Sense Nash bait s příchutí měkkýše nebo jen jeho extraktem. Tloušti opravdu milují rybí vůni. Ryby očekávám uprostřed toku, tak se bude pachová stopa dobře šířit.

Druhou možností je lov pomocí rybí pasty a ta byla pro mne v posledních letech velice úspěšná. Některé pasty používají kolegové při obalování boilies a pro lov tloušťů jsou naprosto vynikající. Vrátím se zpět o dvě sezóny, kdy mým favoritem byl Nashbait Scopex Squid s příchutí jater, přinesl mi mnoho ryb. V půlce minulé zimy jsem ale objevil Monster Squid od Garyho Baytese. Vyzkoušel jsem ho a dosáhl jsem s jeho pomocí skvělých výsledků.

Většina mých rybářských vycházek se skládá ze čtyř hodin, dvou před setměním a dvou po setmění. Nemohu říci, jestli je produktivnější lov za šera nebo za tmy. Na čisté vodě s velmi malým průtokem se tloušti skrývají, kde se dá, a svou plachost za ubývajícího světla ztrácejí. Nejlepší je pro mne chytat tam, kde to vypadá, že žádné ryby nejsou. Nebojte se zůstat na místě po setmění. Vše, co potřebujete, je čelovka.

Jak jsem již zmínil, používám k lovu chléb a pastu. Chléb nevydrží na háčku dlouho, tak se musí častěji nahazovat, a tím vyvolám menší rozruch, což je na škodu. Proto si myslím, že použití pasty je lepší, a také mi to praxe potvrzuje, lovím na ni větší exempláře.

Dříve jsem balil pastu přímo kolem háčku, a abych byl upřímný, dost jsem s tím bojoval. Pokud je pasta tužší, může to být při záseku na závadu, zásek nebude sedět. Pak jsem narazil na něco, co mi tento problém vyřešilo. Já nyní nic jiného prakticky nepoužívám. Je to malá kulička korku, na kterou pastu nanesu, a tu dám na vlas. Přívěs nenechávám dlouhý, maximálně dva milimetry.

Vzhledem k tomu, že dnešní nástrahy jsou na vysoké úrovni, není problém nástrahu důkladně vyvážit, tak aby ji mohl tloušť lehce nasát. Tloušť nenasává potravu jako kapr nebo sumec. Tloušť ji nabere mezi pysky a ochutnává, buď ji pozře, nebo se otočí a plave pryč. Takže korek slouží ke dvěma účelům, k nadlehčení zátěže a k zachycení pasty.

Mám výhodu, že vlastním psa, a tak chodím na procházky kolem vody, vždy si s sebou nezapomenu vzít do kapsy pár kuliček boilies nebo krabičku s pastou. Nekrmím mnoho, stačí deset kuliček nebo čtyři kousky pasty. Není to vlastně krmení, jde o to, aby si ryby navykly na přijímání potravy určité chuti, takže když budete lovit na stejné nástrahy, nebudou mít žádné podezření.

Při takových vycházkách bez prutů je dobré si vytypovat místa, kde by se pak dalo lovit. Abych pak potmě nemusel zbytečně hledat. Když pak přijdu k vodě, provnadím třemi až čtyřmi kousky pasty v místech, kde chci lovit. Mám ve zvyku vracet se na místo, kde jsem chytil rybu. Přicházím zpátky tak za 45 minut a vždy doufám, že se ryby vrátí na místo za potravou.

I když podmínky v zimě nemusí být právě ideální, naopak jsou velmi obtížné, vydržte při lovu a krmte střídmě i v těch nejhorších zimních podmínkách. Pasta je nástraha, která tloušťům velice chutná, a věřte, že ryby ve vodě jsou, a to se vám jistě ukáže v tom zlatém období na přelomu světla a tmy.

5 tipů na lov tloušťů

  1. Používejte pouze čerstvou a kvalitní nástrahu. Ryby a tloušti zvlášť poznají rozdíl mezi čerstvou věcí a tou, která se vám válí již dlouho v batohu.
  2. Nevěnujte rybolovu jen obvyklých 45 minut.
  3. Krmte pravidelně kousky pasty, ryby pak budou důvěřivé, když si na ni zvyknou.
  4. Přistupujte k lovu velice opatrně, tloušť je snad nejplašší a často se vyskytuje při břehu, takže tichý přístup k vodě je zásadní věcí.
  5. Zůstaňte u vody po setmění, protože hodinu před ním a dvě hodiny po něm je zdaleka nejproduktivnějším obdobím.

Text a foto Oliver Davies

Partnerem této webové stránky je Huyndai Domanský

Celý článek si můžete přečíst https://casryb.cz/2020/11/hyundai-santa-fe-luxus-za-dostupnou-cenu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *