Kaprový rybolov nemusíte provozovat pouze s boiliemi a PVA materiály. S troškou snahy a pomocí method feederu, se směsí pelet a vnadících směsí a s radami Stevea Coea byste mohli brzy poznat pořádný záběr na prutu…

V těchto dnech je často vidět u vody, že kaproví rybáři trošku zlenivěli. Na březích některých vodních ploch jsou rybáři spíš do počtu. Mám na mysli situace, kdy jste často slyšeli povzdechy, “a na co bych tady měl chytat, abych měl něco jiného než kamarád?”

Je příliš snadné přijít k vodě s jednou nebo dvěma taškami boilies, nastražit PVA a pak vše probírat v hospodě nebo na břehu u piva. Tento způsob však dlouhodobě nikam nevede. Samozřejmě je v pořádku, když se inspirujete rybáři, které obdivujete, dokonce kopírujete jejich montáže, zakrmovací strategii nebo postupy, ale tyto aktivity by měly být odrazovým můstkem k tomu, abyste si přisvojili, přizpůsobili a vylepšili vaše vlastní rybářské umění. Proto byste neměli jen slepě napodobovat bez přemýšlení, bez dobrého důvodu. Napodobování je jednoduše to, co lze nazvat zkratkou k přemýšlení.

Úspěšné chytání velkých kaprů vyžaduje píli, obětavost a neustálou ochotu učit se něco nového. Jen takoví rybáři jsou dlouhodobě úspěšní. Všichni rybáři, kteří jsou na vršku pomyslného žebříčku úspěchů, se k němu nedopracovali pouhým štěstím, ale roky na sobě pracovali. Je to pochopitelné, nikdo nespadne na vršek hory! Jsou to všechno lidé, kteří se vypracovali sami. Jsou to rybáři, kteří se dokáží přemístit na druhý konec jezera uprostřed noci či za silného lijáku jen proto, že se ryby přesunuly na jiné loviště. Jsou to ti rybáři, kteří téměř zjevně pohrdají módními vlnami, ale kteří se stále zlepšují, zkoušejí měnit svoje koncové sestavy, kteří ověřují dokonce i zapomenuté techniky a taktiky rybolovu, jen aby se dostali o kousek dál.

Z mého pohledu je proto chytání na method feeder ta správná technika lovu, na které si můžeme vše ukázat. Je to způsob, který je ideálně využitelný ve všech ročních dobách. Nabízí krmení v úhledném stavu v těsné blízkosti háčkové nástrahy, takže když se přijde kapr nakrmit, nemůže se jí vyhnout. Tato technika je mimořádně účinná na lov kaprů všech velikostí.

Žádné šílenosti v této technice lovu

Method feeder vypadá neuvěřitelně primitivně ve srovnání s elegantní vícenásobnou montáží nebo nízko položenou ztuženou otočnou montáží s 10mm neutrálně vyváženými lovnými boiliemi (waftery), ale method feeder umožnil rybářům ulovit velké ryby v průběhu let – a s velmi malou námahou.

Původně byla method krmítka dostupná pouze jako speciálně tvarovaná trojkřídlá krmítka, ale od jejich zavedení do soutěžního rybolovu se objevila krmítka plochá, která způsobila doslova revoluci. A tato technika lovu se stále vyvíjí.

Bez ohledu na typ krmítka, kterému dáváte přednost, však zůstává krása a jednoduchost method feederu stále stejná, protože snadno můžete použít širokou škálu sypkého krmení, odhodit návnadu na požadované místo a rybě prezentovat úhledný malý balíček v přesně vymezeném prostoru lovného místa.

V posledních letech jsem tuto techniku využíval značně, vychází totiž z úplně jiného základu. Vždyť všude kolem sebe stále slyšíte jen – boilies, boilies a boilies. Stejně tak ryby každý rok vidí stejné nástrahy, takže ve velmi vytížených vodách, jako jsou u nás Linear nebo Bluebell, se velké trofejní ryby učí stále více a rychleji vypořádávat se s tímto druhem nástrah. Opravdu to není náhodou, že velké kapitální úlovky vytáhnete pouze jednou nebo dvakrát do roka. Nemůžete si přece myslet, že se ryba celý rok nekrmí a vy ji pak chytnete zrovna v tom správném okamžiku. To jen ryby se učí podle toho, co na ně vymýšlíte vy! To je také jeden z důvodů, proč se používají stále složitější a náročnější kaprové montáže.

Podle mého názoru je chytání velkých kaprů pomocí method feederu v současnosti velmi opomíjenou technikou v celém světě. Kdysi to přitom vypadalo jako skvělá technika, jako cesta vpřed, úžasný způsob, jak mít náskok před rybou. Nejbližší trošku podobnou technikou blízkou lovu s method feederem je lov s PVA sáčky.

Tím samozřejmě nemám nic proti PVA sáčkům, sám jsem je také v minulosti používal a dosud používám, protože je s nimi bezva práce. Jsou skvělou příležitostí k prezentaci koncové montáže, zvláště v lokalitách, které mají dno zarostlé vegetací nebo pokryté měkkým bahnem. Problém při používání sáčků spíš vidím v tom, že nás posouvá k přirozené vrozené lenosti, která se úspěšně dostává i do našeho sportu.

Proč trávit 15 minut svého času přípravou PVA sáčku, když můžete spustit koncovou montáž Chod Rig nebo Ronnie Rig nad rozptýlenou návnadu na dně, abyste se přece mohli co nejdříve natáhnout na lehátko s přenosným DVD přehrávačem nebo iPadem! Další nevýhodou lovu s PVA sáčky je velké omezení v tom, co do nich můžete dát

Volně sypané krmení musí být suché nebo kompatibilní pro PVA. Navíc musí být dost zhutněné, abyste ho mohli snadno odhazovat. To platí obzvlášť pro velmi jemné složky krmení, jako jsou například pelety o velikosti 1 mm nebo 2 mm. A když k nim přidáte dokonce pár rozdrcených boilií, háčková nástraha budete z návnady nápadně vyčnívat. Pro trošku mazanější a dobře informované ryby to je přesně typ léčky, kterou snadno prohlédnou a vyhnou se jí obloukem.

Method feeder vás neomezí v nabídce

Co se týká method feederu, máte prakticky neomezené možnosti, čím naplníte krmítko, method mix si jednoduše můžete připravit podle vlastních představ.

Existuje mnoho různých možností, od velmi jednoduchých až po velmi složité. Já dávám přednost směsi 2mm pelet Dynamite XL s malým množstvím vnadící směsi Grubby Groundbait Carpet Feed od Dynamite Baits. Tyto dvě ingredience smíchám dohromady s trochou vody tak, abych vytvořil skvělou konzistenci, která bude dobře držet v krmítku. Výhodou směsi Grubby Groundbait je její složení – obsahuje sušený podíl z těl bezobratlých, konopí a drcené skořápky ústřic. Tato skladba vytváří ve vodě velmi aktivní směs. Jsem také přesvědčen, že šumivá reakce s vystřelováním aktivních částic do okolí výrazně pomáhá lákat ryby. Ve skutečnosti ale můžete vytvořit cokoliv – od jednoduchých směsí se základem z pelet, až po mnohem složitější a exotičtější směsi. Důležitá je konzistence, musíte ji rychle a efektivně natlačit do krmítka a kolem jeho konstrukce.

Během řady let jsem použil spoustu různých směsí, vyzkoušel spoustu různého partiklu, vnadících směsí, pelet a liquidů. Skvělé je, že na rozdíl od omezení s PVA materiály, kde můžete používat jen suché směsi, můžete s method feederem nechat pracovat vaši představivost. Složení směsí, které používám, závisí na charakteru vodní plochy a množství přírodních zdrojů obživy v něm. Na některých ošidných vodách jsem takticky použil mražené larvy pakomára, které jsem vytvaroval do těsta kolem krmítka. Takovou nabídku ryby nikdy předtím nepoznaly, takže to může mít neočekávané účinky. Důležitou podmínkou ale je, aby takovou směs nepoužíval ve vodě nikdo další. Kolik z nás může říci totéž o našich spod mixech?

Takticky další velkou výhodou method feederového lovu je skutečnost, že můžete chytřejším a opatrnějším rybám prezentovat návnadu, kterou buď neviděly nikdy, nebo ji neviděly několik let. Skvělého výsledku dosáhnete na tekoucích vodách a při chytání velkého množství kaprů. To je vynikající řešení v situaci, kdy potřebujete hodně záběrů na čas, například při závodech, kde je rychlost základem úspěchu.

Podle mého názoru method feeder vám umožňuje nachytat více ryb efektivněji, než spodovými technikami. Díky použití většího krmítka a přesnějšího rybolovu můžete pokládat větší nebo menší množství návnady podle rybolovné situace a okolností. Tento postup mě odjakživa vždycky těšil stejně jako velké záběry, protože s každým odhozem si kontroluji a volím množství návnady. Stejným postup umožní i vám lépe regulovat situaci, co se děje kolem, a pokud je vaše odhazování přesné, můžete udržovat ryby tam, kde je budete chtít mít. Nicméně může se stát, že ve větších vzdálenostech od vás nebude zakrmení na malém prostoru možné, i když se budete snažit zakrmovat stejnou oblast i dlouhodobě. To záleží také na tom, kolik návnady se z krmítka uvolní pro jeden záběr. Vždycky ale existuje šance záběru, pokud máte koncovou montáž ve vodě. Samozřejmě plnění celého krmítka s každým odhodem není nic, co bych obhajoval, na druhou stranu tvrdím, že nenastane konec světa, když budete odhazovat poněkud intenzivněji a silově.

S trofejními úlovky na method feeder jsem měl slušné úspěchy. Chytil jsem například 15,1kg kapra z loviště B2 v Linear Fisheries a 13,7kg kapra z loviště B1 tamtéž, uprostřed zimy a na method feeder.

Zjistil jsem, že je mnohem efektivnější, když odhody krmítka prokážou přítomnost ryb. Myslím si, že důvodů pro přilákání velkých ryb je víc, nejen háčková nástraha samotná jako u většiny standardních koncových sestav. Do krmítka můžete připravit malé kousky partiklu pro zlepšení chuťové přitažlivosti. To může přilákat větší ryby. Navíc máte-li možnost pracovat s dalšími aditivy, můžete vytvořit vnadící směsi, které jsou zcela odlišné od tradičních směsí pro spodová krmítka nebo PVA materiály. S ohledem na nové poznatky také v tomto případě nemusíte řešit problém s rezidui po PVA. Přestože se ve vodě PVA kompletně rozpustí, mám za to, že kapr vycítí, že je něco podivného na té hromadě krmení, která je mu předložena.

Další hřebíček do pomyslné rakve v podobě užívání PVA sáčků zatluče fakt, že můžete krmítko velmi rychle napěchovat a vytvarovat hmotu kolem nosné konstrukce. Pokud začne rybí představení, je otázkou minuty i méně, než přitáhnete krmítko zpátky, naplníte je a znovu odhodíte. Příprava PVA sáčků, pokud zrovna nemáte nějaké nachystané, vám zabere aspoň 10 minut.

Method feeder potřebuje i odpovídající výbavu

Method feeder je skvělý jak pro oklamání ryb, tak i pro vytváření velkých zakrmených ploch na dně. Velmi úspěšně vytvoříte správně zakrmené mimořádně atraktivní místo, obzvláště když přidáte nějaké liquidy do vnadící směsi nebo je dostanete do krmného oblaku ještě před odhazováním krmítka. Jakmile se začnou atraktanty uvolňovat, budou se ryby stahovat ke krmítku a háčkové nástraze jako můry letící za světlem.

Pro rozhodnutí o tom, jaký velký method feeder si zvolíte, existuje široká škála argumentů. Většina lidí by obvykle volila variantu “čím větší, tím lepší”. Nic proti, ale já jsem zjistil, že nejlepším řešením je použití malého nebo středně velkého krmítka. Takové krmítko totiž umožňuje použití malého množství vnadící směsi a její rychlé naplnění do krmítka. Zjistíte, že když si vyberete lehčí krmítko, uděláte dobře. Jakmile totiž krmítko naplníte, pěkně ztěžkne, počítejte nejméně o 140 gramů, ale často je to i více. Proto u této techniky rybolovu musíte klást důraz na velmi kvalitní prut a naviják.

Moje volba se může zdát poněkud přehnaná, ale já používám na method feeder 3,96m prut s testovací křivkou 3,5 lb. Tyto parametry prutu mně umožňují bez omezení chytat do vzdáleností, které mohu potřebovat. V minulosti jsem dokázal odhazovat napěchované krmítko na vzdálenost až 120 metrů. To je vzdálenost, se kterou se kapr při prezentaci určitě nikdy nesetkal. Použití výkonného prutu pro extrémní zatížení je zárukou, že můžete posílat opravdu velká method krmítka na vzdálenost, kterou potřebujete. Volba krmítka a prutu záleží na tom, čeho chci dosáhnout během dne nebo rybářské výpravy.

Když se dostaneme k úvaze o volbě navijáku a vlasce, já osobně pro snadné odhazování používám Big Pit naviják s odhazovacím 13lb vlascem. Při chytání na method feeder jsem vždy používal ujímaný návazec. Jeho úkolem je absorbovat energii odhozu. Díky tomu dosahuji maximálních odhazovacích vzdáleností.

Užitím různého partiklu ve směsi můžete volit charakter háčkové nástrahy. Většinu času vytvářím přesně neutrálně vyvážené nástrahy, protože se domnívám, že když se k nim ryba dostane, bude trvat jen jedno nebo dvě sousta, než háčková nástraha skončí rybě v ústech. Také se snažím používat výrazně viditelné návnady a nástrahy, oblíbil jsem si výrazně žluté Cork Ball Wafters od Dynamite, ale nepohrdnu ani plovoucími Cork Ball Pop-ups, opět od Dynamite.

Důležitým faktorem v technice lovu s method feederem je doba rozpadu obsahu krmítka. Na rozdíl od PVA sáčků, jejichž rozpad je závislý na teplotě vody, method feeder vám nabízí úžasné možnosti vytváření a testování vlastních směsí přesně podle vašich představ. Dobu rozpadu volím podle charakteru vodní plochy a místních poměrů při lovu. Na silně tekoucí ch vodách budu chytat jako soutěžní rybář, proto budu vytvářet krmné koule s dobou rozpadu 1,5 minuty nebo dobou ještě kratší. Toho dosahuji používáním mojí oblíbeného mixu z pelet a vnadící směsi, pouze přidávám více pelet na úkor vnadící směsi. Když potřebuji pomalejší dobu rozpadu krmné koule, přidávám větší podíl vnadící směsi a doplňuji liquid. Tak vznikne těžší směs, které trvá pět až deset minut, než se vyplaví z krmítka.

Záleží také na způsobu odhazování, který je závislý na charakteru vodní plochy. Na tekoucích vodách můžete přehazovat každých 20 až 30 minut, na velkých vodních plochách můžete odhozy redukovat na každé dvě hodiny nebo na příležitostné odhozy do míst, kde se ukážou ryby.

Pokud jste tuto techniku lovu nikdy nepoužili, nebo ji nepovažujete za taktiku vhodnou pro lov velkých ryb, upřímně si myslím, že byste ji měli vyzkoušet. Poskytne vám velkou výhodu – zejména na náročných nebo silně využívaných vodách.

Byl jsem svědkem posměšných reakcí kolemjdoucích nebo diváků, když viděli u vody rybáře, chytající na method feeder. Posměšky trvaly ale jen do té doby, než tito rybáři začali průběžně vychytávat největší kapry na jezeře.

Buďte jiní!

Takže proč je method feeder tak skvělá technika lovu? No, jednoduše řečeno, protože je odlišná od jiných. Na rozdíl od používání boilií spočívá krása práce s method krmítky ve vytváření vlastních osobních krmných směsí. Mohu vás ujistit, že nikdy nevyrobíte stejnou směs dvakrát. Vytvořená směs při vyplavování z krmítka vytváří atraktivní oblak s přitažlivou vůní. Přiláká ryby, a když začnou s krmením, nic je nezastaví. Tedy až na vaši háčkovou nástrahu…

Možná není lov s method feederem lékem na všechno a možná kvůli němu neskončíte s jinými způsoby rybolovu, ale je to zajímavá a cenná technika, kterou stojí za to vyzkoušet a mít pohotově ve výbavě.

Text: Steve Coe & Mark Parker, Foto: Mark Parker

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *