Vláďa Korbelář

Připravit vnadicí směs na tekoucí vodu je pro zkušené plavačkáře jednoduchá věc. Pro začátečníky to ale může znamenat nelehký úkol, kdy se mohou dopustit spousty chyb, což by se určitě ukázalo na výsledku celé vycházky. Rozhodně nepatřím mezi ostřílené plavačkářské závodníky, plavačce na řece se však věnuji již od mala, a mohu tak rybářům začátečníkům trochu podrobněji popsat pár důležitých poznatků, které se týkají přípravy vnadicí směsi na řeku.

Hlína může tvořit více než polovinu celkového množství krmení.

Kromě krmení a různých doplňků budeme potřebovat ještě jednu složku, která nám celou směs zatíží a udrží v říčním proudu na dně. Nejčastěji se používá hlína ve vlhkém stavu, která se přidává přesetá do připraveného, namíchaného a přesetého krmení. Velice vhodná je hlína z krtčích hromádek z louky. Velmi důležité je přidávat hlínu do hotového krmení ve vlhkém stavu. Pokud je hlína moc suchá, používám k jejímu navlhčení rozprašovač na pokojové rostliny. Hlína se musí vlhčit pomalu, opatrně. Pokud to s vlhčením přeženeme, vznikne nám mazlavé bláto, které se do krmení nedá použít. Množství přidané hlíny do krmení je různé, vše záleží na podmínkách našeho rybaření – na síle proudu a hloubce. Obvykle tvoří hlína přibližně 50 % celkového krmení, někdy i mnohem více. Na soudržnost krmných koulí má podstatný vliv také množství přidaných doplňků – např. kukuřice, červů, peletek, atd. Celou směs pořádně promícháme v prostorné nádobě.

Hlínu přidáváme do připraveného krmení přesetou ve vlhkém stavu.
Malé kamínky nebo štěrk nejprve properu v kbelíku. Zbavené nečistot je mokré přidám do namíchaného krmení.

Kromě hlíny můžeme vnadicí směs zatížit ještě jednou složkou – malými kamínky nebo štěrkem. Kamínky či štěrk před použitím do krmení nejdříve properu v kbelíku přímo u řeky. Po odstranění nečistot je přidám do přesetého krmení. V silnějším proudu doporučuji přidat malé kamínky do připraveného krmení s hlínou, vznikne tak velice těžká směs.

Jedna rada na závěr: Na řece chytejte pod zakrmeným místem.

Na mé oblíbené řece výborně funguje vnadicí směs se sladkou příchutí. Krmení české značky Wassermann navíc obsahuje sušené pivovarské kvasnice a sladový květ, tyto složky přitahují všechny druhy kaprovitých ryb.
Níže pod zakrmeným místem mohou na drobné částečky unášené proudem čekat lepší ryby – třeba velcí tloušti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *