V chladných měsících je obtížný jakýkoli lov. Ryby přijímají potravu jen zřídka a ulovení většího exempláře je ještě těžší, ale při použití method feederu to nemusí být nemožné. Alespoň tomu tak je podle závodníka, anglického reprezentanta a několikanásobného mistra světa Des Shippa, který tráví u vody i v zimních měsících spoustu času. Loví na jezerech Larford ve Worcestershire, kde je mnoho míst, na nichž se již mnohokrát ulovila velká ryba. Jde jen o to, jak nalákat a přimět k záběru velké ryby v době chladných zimních větrů.

„Kapr a cejn jsou v chladném období chladní jako okolní příroda,“ říká Shipp. Na zdejším jezeře najdete kapry v zimním období ve vzdálenosti nejméně 50 m od břehu. V těchto místech začínají štěrkové lavice, různé ostrůvky a další terénní zlomy, které umožňují rybám chránit se před chladnými větry. Je to to samé, jako když se vy sami snažíte ukrýt před ledovým větrem za nějakou zástěnu. Des nezačne lovit jen tak nazdařbůh, bez podrobného průzkumu vody. Při zimním lovu je totiž důležitá přesnost. Rovněž důležité je mít krmítko co nejblíže nástraze, získáte tak prémii v podobě pěkného zimního kapra. Des dává přednost střídmému krmení.

Pro dosažení přesnosti při rybolovu používá Des formu Method Mould systém od Preston Innovations. Ryby se v zimním období minimálně krmí, tomu tedy musí odpovídat i velikost krmítka. „Používám nejmenší velikost, a kde je to dovoleno, upřednostňuji plastové krmítko.“

Des tvrdí, že je velice důležité nelákat ryby v tuhých zimních podmínkách přílišným množstvím krmení. Jestliže kolem nástrahy máte velké množství malinkých pelet, říkáte si o problémy. Co se obvykle stane? Rychle dostanete jednu nebo dvě ryby a pak už jen nečinně sedíte u vody. Je důležité mírnit se v krmení a dávat ho jen tak pro jednu rybu. Jedna věc, na kterou se často zapomíná, je to, že krmítko se rychle vyprázdní, když ryba zatřese nástrahou. Ryba spořádá návnadu a odplouvá, zatímco vy jste zaměstnaný pozorováním chvějící se špičky.

Desovou oblíbenou návnadou pro zimní lov je samozřejmě Method mix od Sonubaits, který on sám pomáhal vytvářet. Je vyvinutý tak, aby se držel blízko krmítka i ve velké vzdálenosti nebo v hlubší vodě – to je to pravé pro jezero Larford. „Někdy přimíchám trochu F1 krmení nebo F1 tekutého posilovače, protože to nemůže nechat bez povšimnutí žádný cejn. Měl jsem dny, kdy jsem lovil pouze cejny, zatímco v jiné dny jsem lovil pouze trofejní kapry. Je velice těžké zjistit, jak ovlivnit, aby na naše nástrahy reagovali jen velcí cejni, a ne ostatní bílá ryba,“ říká Des.

Jak je to jen možné, musíte vytvořit natolik atraktivní krmnou směs, aby byla v zimním období lákavou pro kapry. Des používá do krmítka pelety, ale jen ve dnech, kdy je větší aktivita ryb, a to ještě do velikosti 4 mm. Jindy používá nasekané červy nebo kukly. I kukuřice je dobrou volbou, její jasná barva může zlákat kapra. Také v chladných měsících se může objevit teplejší den a kapr vyrazí k hladině „prohřát si záda“, jak říká Des. Právě v takových dnech je namístě použít kukuřici nebo barevné boilies, které přiláká zvídavou rybu.

Naopak když jsou tuhé podmínky, je vhodné použít zmíněné červy, zvlášť když je možnost ulovit velkého cejna nebo kapra. Pro lov v zimních měsících je vhodné zmenšit i použité háčky a zjemnit celou sestavu. „Moje jasná volba jsou háčky Preston PR36 navázané na vlasci 0,15 mm, nebo dokonce 0,13 mm o délce 10 cm. Můžete jít až na velikost háčků 18, které jsou perfektní pro uvázání na vlas, při používání malých nástrah. Osvědčily se mi i při lovu těch největších kaprů a cejnů.“

Na některých vodách je neskutečné množství velice opatrných kaprů F1 (kříženec kapra s karasem) a nemenší množství cejnů a věřte, že se vám jich pomocí method feederu podaří pár vydolovat.

Des používá pro rybolov e studené vodě pruty podle toho, jak daleko míní lovit. Na opravdu velkých vodách používá 12stopý prut (3,66 m) Excel Feeder, zatímco 10stopý (3 m) používá na malých vodách. Pro jezero Larford je perfektní ten delší, protože je přímo nacpaný velkými kapry. V kombinaci s otevřeným koncovým krmítkem je to ta nejlepší volba. „Na navijáku mám namotaný PowerMax od Preston Innovations, který je neuvěřitelně pevný. Je pevný rovněž v uzlu a jeho tmavá barva je v zimě dobře viditelná i ve větru. Je to snad nejlepší vlasec, který jsem kdy používal.“

Zkuste zimní method feeder a objevíte jeho kouzlo. Jsem si jistý, že budete mít v mžiku plný vezírek.

  1. Des Shipp s plnou sítí díky method feederu
  2. Method mix pracuje pro Dese i v zimě

Použití pelet při method způsobu

  1. Des často používá namáčené 4mm pelety do plochého method krmítka
  2. Nastražte 4mm pelety, které byly předem namočené
  3. Jakmile je forma plná namočených pelet, pevně ji natlačte na krmítko
  4. Pomocí tlačítka se natlačí do krmítka
  5. Díky geniální formě budou krmítka jedno jako druhé
  6. Aby byl výsledek dobrý, je důležité mít dobře promíchané krmení. Perfektní v každé době.
  7. Pestrý zimní úlovek, díky method feederu – cejn, lín a kapr
  8. Des zkouší v zimě různé nástrahy
  9. Des namáčí mikropelety. 2mm pelety potřebují namočit na 2 minuty, 4mm na 4 minuty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *