Tygří ořech je určitě jednou z nejstarších používaných návnad. Osvědčil se a je stále velmi populární v chytání kaprů. Téměř žádný jiný partikl není tak populární. Ale jaké je tajemství jeho přitažlivosti?

Přírodní sladká ořechová semena obsahují hodnotné, lehce stravitelné bílkoviny a minerály, které jsou pro kapry velmi přitažlivé. Patří sem i stopové prvky, jako je železo, zinek a biotin. Ale to nestačí, k tomu se přidává vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, stejně jako cytoprotektivní vitamin E obsažený v drobných návnadách. Přidejte k tomu závan lahodné sladké chuti s křupavým efektem a kapr neodolá. Vzhledem k malé velikosti je tygří ořech velmi rychle integrován do přirozené potravy. Před mnoha lety jsem tygří ořechy používal hlavně pro předvnadění. To bylo způsobeno výhradně nízkou cenou asi dvou eur za kg v suchém stavu. V uvařené formě – po absorpci vody – máme ještě lepší poměr ceny jednoho kilogramu pouze za 1,50 eur. Za tu cenu jsem nemohl najít ani vzdáleně ekvivalentní boilies. Faktem je, že každá směs z tygřího ořechu se osvědčila lépe než jakékoli levnější boilies.

Odhalující experimenty

Osobně jsem experimentoval v letních měsících navíc i v zahradním jezírku. Tam žijící kapry jsem krmil hlavně kvalitními boilies. Druhý den jsem zkontroloval místo krmení a uvědomil si, že jen velmi málo z boilies chybělo. Po 24 hodinách byly stejné návnady stále na místě a byly naprosto ignorovány. Začal jsem o účinku boilies pochybovat. Mezi staré boilies jsem hodil pár čerstvých. Kapr se rychle objevil na scéně a dal se do konkrétní čerstvé návnady. Jedli bez omezení a důvěřivě. Zjistil jsem, že boilies pro vybíravé kapry z rybníka nebyly ve velmi teplé vodě dost dlouho atraktivní. Je zřejmé, že se velmi rychle rozkládají. Buď byly sežrány během 12 hodin, nebo prostě zůstaly ignorovány ležet. Při krmení na revíru to může znamenat, že můžeme rychle zničit své místo, aniž bychom si toho všimli. Krmíme například často trochu moc, a když nelovíme z různých důvodů, stačí jeden dva dny a krmení se zkazí. Zvýšené náklady na intenzitu krmení a špatné vyhlídky na úspěch jsou výsledkem. Krátce nato jsem opakoval tento pokus ještě jednou. Dal jsem ale místo boilies tygří ořechy. Zde jsem zjistil, že kapr spotřebuje mnohem méně jídla. Tygří ořechy nasytí samozřejmě podstatně více než boilies. Klíčovou výhodou bylo to, že každý den znovu a znovu hledali tygří ořechy. I po pěti dnech v teplé vodě jsou tygří ořechy stále dost chutné k jídlu.

Tento objev jsem se rozhodl proměnit ve výhodu, kdy jsem jako návnadu začal používat kombinaci z 2/3 tygřích ořechů a 1/3 míchaných boilies. To znamená, že kapr mohl rychle po provnadění začlenit do braní lahodné čerstvé boilies. Nakonec jsem krmil jen každé 3 – 4 dny.

Tak jsem ušetřil drahé boilies a také jsem měl dlouhotrvající atraktivní zakrmení. Protože vedle mě ale bude jistě také někdo krmit ryby tygřími ořechy, vadilo by mi, že bych mohl zapadnout do davu s ostatními. Musel jsem přijít s něčím, aby se mé tygří ořechy zdály nesrovnatelné. Udělal jsem to na začátku vložením loupaných tygřích ořechů, později „černých tygrů“ (černé tygří ořechy) a nakonec zcela nenapodobitelným řízeným přidáním esenciálních atraktorů (např. Squid extrakty, silice, Top Rod formule atd.).

V následujících obrázcích vám chci dát návod, jak dát svým tygřím ořechům potřebnou atraktivitu. Nechte se ještě více inspirovat a možná si rychle uděláte představu.

10 KROKŮ K OŘECHŮM SNŮ!

1. Kupujte nejlepší vakuově balené a především čerstvě importované kvalitní zboží. Já osobně jsem se naučil kupovat tygří ořechy například na jaře na velkých výstavách, jako je Angel Centre Herrieden. Velká dodávka přichází krátce před výstavou a ceny jsou opravdu dostupné.

2. Před vařením musíte tygří ořechy důkladně umýt. V nejlepším případě velkým množstvím mořské vody. Je logické, že tygří ořechy, které rostou v zemi, nemůžou být zcela bez nečistot a prachových částic. Taková věc nepatří do vody na vaření! Několik dutých ořechů, které plavou na vodní hladině, odstraňte.

3. Nasypu umyté tygří ořechy do čisté nádoby, ve které je pak namáčím po dobu 48 hodin.

4. Dám tygřím ořechům dostatek vody. Ale nikdy jsem nepoužíval vodu z vodovodu, protože nemohu nikdy přesně vědět, jaké je její složení (chlor, atd.). Mnohem lepší je slaná voda z vody, na které chci směs později použít, nebo ještě minerální voda je velmi dobrou alternativou.

5. Přidám aroma mých boilies. Jsem pro to použít hotové chuťové receptury TOP ROD FORMULÍ. Obsahují finální mix chuti, sladidla, oleje atd. Tak jsem zvolil přidávání docela jednoduché, a protože nejsem chemik přes jídlo, nehodlám to měnit. V průběhu let je prokázáno, že hotové komplexní směsi fungují přesně tak jako při použití vlastních boilies. Za ta léta jsem dosáhl uznání, pokud jde o vůni a chuť mých boilies. Dávka deset ml na litr vody se plně osvědčila.

6. Levná alternativa je použití dobrého oleje. Indické koření se hodí velmi dobře k dosažení kořeněné vůně. Jiní přísahají na rybí tuk – opět, každý může své boilies později dodatečně vylepšovat.

7. Tygří mléko se vyrábí přímo z čerstvých tygřích ořechů a je k dispozici ve všech dobrých obchodech. Velmi sladké a lehce aromatické. Dávám k němu spoustu přidané vody. Miluji tento přírodní produkt. Dodává se k přípravě klasických tygřích ořechů a také s produktem Tiger Nut Stick Mix. Dávkování: 100 – 200 ml na jeden litr vařící vody je ideální.

8. Nakonec přichází špetka soli. Výsledným odpařováním na minerály bohaté vody je kamenná sůl, pro kapry velmi atraktivní. Rozpuštěním ve vodě je pak přijata s tygřím mlékem.

9. Čas k lenošení. Vše to musí nyní stát dobrých 24 hodin. Tygří ořechy jsou předem namočené.

10. Po máčení se tygří ořechy vaří po dobu 2,5 hodiny. Vždy je důležité míchat všechno dobře, a proto důkladně promíchejte. Můžete si všimnout, jak se během jejich vaření voda změní na homogenní a příjemně sladce vonící vařící směs! Zbytek v žádném případě nevyhazujte. Tygří ořechy skladujte v něm, a jsou-li použity, přimíchejte příslušnou zbylou kapalinu!

11. Hotové ořechy musí být uloženy v čistotě! Nyní se musíme rozhodnout, zda je použít okamžitě všechny pro rybaření, nebo je zamrazit pro příští výlety. Já osobně mám pořád pár porcí v mrazáku!

Jelikož tygří ořechy jsou velmi oblíbené spoustou plevelných ryb, použití jako nástrahy na háček není vždy ideální. Stále existuje mnoho vod, kde použitím tygřích ořechů přilákáte hlavně plotičky.

Doufám, že jsem vás přivedl alespoň na jeden nápad.

Válečky z tygřích ořechů

Chcete-li z tygřích ořechů vyrobit válečky, není to velká práce.

  1. Rozmačkejte trochu výše uvedených čerstvě připravených tygřích ořechů.
  2. Promíchejte je pak se směsí Method Mix.
  3. Nyní přidejte trochu příjemně sladkého a viskózního tygřího mléka.

Vše dohromady pak můžete slisovat v PVA punčošce. To dává hotovou nástrahu na háček s absolutní stimulací pro každého kapra!

Tobias Steinbrück

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *