Můžete být v nejlepší formě, ale vše závisí na nástraze na háčku. Vývoj nástrah se rozvíjí ze dne na den, a to je dobře. Kapři se učí, jak se vypořádat s našimi nástrahami, které jim denně připravujeme. Proto nás nutí přemýšlet, jak ty kapry přelstít. Nevím, jestli to je tak u všech rybářů, ale pro mne je velice důležité, abych tahal za nitky já, a ne kapři. Nelíbí se mi nechat nástrahu jen tak na pospas, aniž bych měl já na to nějaký vliv, nechci vše nechávat na štěstí nebo náhodě. Proto využívám každou příležitost, abych udělal vše možné a využil každé procento, které skutečně funguje, ke svému prospěchu. V tomto článku vám ukážu, jak lze ovlivnit funkci vaší sestavy ve svůj prospěch tím, že o všem neustále přemýšlíte. Ukážu vám, jak zefektivnit lov na boilies. Jediné, co můžeme ovlivnit, je prezentace nástrahy, způsob lovu tím učiníme mnohem účinnější. Vždyť konečným cílem nás všech je dostat do podběráku co nejvíce ryb.

Lovíte-li na nerovném dně, je vhodné použít ploché tvary nástrah – ulovený na strmém svahu

Vliv na efektivní zásek

Poloha boilies u háčku má velký vliv na záběr. Mnoho rybářů si toho nevšímá, jen málo z nás si uvědomuje, že je to důležité, a to si myslím, je promarněná šance, jak zlepšit efektivitu našich sestav. Boilies je kulaté, a proto je složité ho udržet na jednom místě, zvláště když není dno rovné, může se zakutálet třeba někam mezi kameny, na nepřístupné místo. Ze břehu to můžete sotva odhadnout, jak to asi na dně vypadá, nevíte, jestli se náhodou sestava nezamotala. Necháváte ležet nástrahu hodiny na místě a nevíte, jestli je dostatečně dobře nastražená, jestli tam není nějaký zádrhel.

Chytil jsem mnoho cejnů a línů, ukázalo to, jak je montáž efektivní (pozn. olověné broky, používané k zatížení boilies)

Pokud chcete investovat více peněz, pořiďte si podvodní kameru, popřípadě se potopte, abyste viděli, jak vypadá vaše sestava po nahození. Uvidíte tak, jestli leží na dně podle vašich představ, nebo jste závislí na náhodě. Proto jsem začal experimentovat s různými způsoby, jak prezentovat nástrahu tak, aby seděla přesně na dně, podle mých představ. Moje hlavní myšlenka je ta, že chci mít co největší vliv na to, aby háček seděl přesně v kapřích ústech s tím, že mám mnohem menší šanci rybu ztratit. Druhá zarážející věc byla, že kapři si na našich krmných místech vyberou vše kromě naší nástrahy, tu nechají bez povšimnutí. Na takových vodách chci podávat lepší výsledky. Všimněte si, že stále mluvím o nástraze na dně, o prezentaci nástrahy na dně. Pro mě je takové experimentování dostatečným důvodem k neustálému pokračování. Sám jsem se hodně naučil od ostatních rybářů, tak teď můžu zase radit já.

U kulatého boilies je úlovek více o náhodě

První sestava, kterou jsem díky těmto myšlenkám vytvořil, byla poly-sestava. Ta byla vytvořena z malého 8mm pop-up. Chtěl jsem tak vytvořit nástrahu, která by se vznášela mírně nade dnem. Řekl bych, že je to jedna z nejagresivnějších sestav. Nicméně tato sestava byla na začátku mých myšlenek o tom, nenechat nic náhodě a štěstí.

Dobře sestavená montáž loví úspěšně ryby

Tvar boilies může určovat jeho účinnost

Nejjednodušší je samozřejmě přizpůsobit tvar boilies podle lovu na nerovném dně. K tomuto principu jsem se vracel zejména při lovu na velkých řekách, kde se nástraha snadno kutálí díky proudu. Chcete-li, aby vaše boilies drželo dobře na dně, musíte ho vytvarovat před vařením. Tím vytvoříte jakýkoli potřebný tvar. Možná, že i rybám to přijde jako něco nového, než na co jsou zvyklé, nemá to kulatý tvar. Pro prezentaci je také výhodné to, že se může připojit na vlas z jakéhokoli úhlu. Je ale možné, že poloha háčku a boilies pak může bránit spolehlivému zachycení.

Takže můžeme nastavit výchozí bod přichycení na vlas pomocí tvaru nebo snížit účinek pop-up. Aspektů, jak zvyšovat účinnost, je více. Třeba tvar nástrahy reaguje v ústech kapra pokaždé jinak. Dokonce i kvůli váze háčku může vzniknout nerovnováha nástrahy. Zamyslete se nad sestavou zvanou sněhulák. Díky sněhuláku se sestava bude jen lehce dotýkat dna, což znamená, že bude háček vždy ve stejné pozici.

Tvar a nevyváženou nástrahu je možné ovlivnit, a vytvořit tak funkci montáže

Nadlehčovací účinek na boilies

V podstatě jsem tento efekt poprvé použil v conscious mugga montáži. Já jsem to trochu upravil, nedával jsem kus korku, protože to mělo velký vliv na životnost mých nástrah. Raději použiju pop-up nebo speciální složení nástrahy, které jsou z poloviny pop-up a normální boilies směsi. Pokud jste jako já, rádi chytáte na složitých místech, je taková nástraha tou nejlepší cestou. Je to proto, že ryby jsou zvyklé sbírat boilies ze dna, a najednou je tady něco nového, a to nemohou ignorovat.

Důležitá je vyváženost nástrahy. Já to vytvářím tak, že do nástrahy vpravím brok, a díky tomu je háček vždy na horní straně. Základní úvaha je ta, že by háček měl být nadlehčen nade dnem. Chytlavost sestavy je závislá na délce vlasového přívěsu a postavení háčku. Jakmile kapr nasává sestavu, háček by se měl automaticky otočit a zachytit v ústech. Při sebemenším pohybu by se měla ryba zaseknout sama. Velmi důležité u takové montáže je použití měkké šňůry. Další důležitou věcí je přídavná zátěž nebo plastické olovo asi 3 cm od háčku. Tím se zlepší účinek a jistota, že se háček zachytí ve spodním pysku.

Jedna z devíti ryb, které našly cestu do mého podběráku během krátkého zimního lovu (kombinace z pop-up a běžného boilies)

Jistěže je mnoho různých variací, jak nadlehčit nástrahu, a jsou více méně efektivní. Je velmi jednoduché vytvořit pop-up efekt. Pop-up není v žádném případě všelék na revíry, kde se vám nedaří ulovit pořádnou rybu, ale je to rozhodně dobrá cesta.

U tohoto způsobu lovu je důležitá délka vlasového přívěsu. Trochu delší přívěs mi v praxi přinesl mnoho úspěchů. Je to dáno tím, že delší přívěs dává háčku dostatek prostoru pro bezpečné zachycení v rybích ústech. Praxí jsem zjistil, že nejideálnější délkou je minimálně centimetr mezi boilies a obloučkem háčku (při použití 20mm boilies a háčku o velikosti 8). Háček musí být přiměřeně velký, podle použitého boilies, jinak nebude zajištěno dobré zachycení v ústech.

Cílem je získat co nejvíce ryb

Jak přimět kapra k záběru

Teď si asi myslíte, že to bude tehdy, kdy kapr nasaje nástrahu. Souhlasím s vámi, že praxe je jiná než teorie. Existuje ale mnoho faktorů, které záběr ovlivní. Já jsem však objevil několik zkušeností, o které bych se s vámi chtěl podělit. Jednou jsem chytal s mým kamarádem, on lovil pomocí tradiční montáže a já jsem experimentoval se zvláštním háčkem s brokem (brok na háčku). Během tohoto lovu bylo skóre jasně ve prospěch mé montáže, a to jsem chytal nejen kapry, ale i líny a cejny. Tato zkušenost mi potvrdila, že moje montáž je velice účinná. Je to dáno zřejmě tím, že háček je postaven vhodně a snadno a jednoduše pronikne do úst. Když se dívám, kde mají ryby zachycený háček, je to vždy ve spodním pysku, na rozdíl od jiných systémů, kdy je háček v koutku. To mne vede k přesvědčení, že montáž výrazně ovlivňuje efektivitu dobrého záseku.

Pokud bychom se také podívali na to, jak kapr nasává potravu, pak to není náhoda, že zásek sedí na dolním pysku. Je to dáno tím, že kapr nasaje nástrahu do ústní dutiny. Nasátá voda odchází přes žábry ven a hrubá složka zůstává v ústech. Konkrétně to znamená, že v ústech kapra vzniká silný proud, kterým se nasaje do úst kapra i boilies velkých rozměrů. Háček, který samozřejmě následuje boilies, je díky zátěži z broků otočený vždy dolů, a tak se snadno zachytí ve spodním pysku.

Chcete-li pochopit působení montáže, musíte pochopit způsob přijímání potravy kaprů

Délka montáže

Vzhledem k mimořádné agresivitě montáže je možné lovit s velice krátkou délkou montáže. Já osobně používám tzv. helikoptérovou montáž, která se pohybuje mezi 2,5 – 7,5 cm. Chci, aby se háček zachytil přesně v okamžiku, kdy kapr zavře ústa. Pokud ji uděláte delší, hrozí riziko, že ryba při zkoumání potravy objeví nebezpečí a může nástrahu vyplivnout bez zachycení. Tento prvek překvapení mi připadá jako nejdůležitější zbraň v arzenálu naší současné taktiky při lovu plachých ryb.

Chcete-li experimentovat s nadlehčováním boilies, musíte používat broky
Považuju za velmi důležité, abyste tahali za nitky vy
Mějte důvěru ve své montáže, jestliže chcete lovit velké ryby

Jaké montáže?

Snad nejdůležitější věcí celé sestavy je háček. Za prvé se háček musí volně pohybovat. Vždy používejte velmi jemné materiály, já dávám Super Natural od Kordy. Mám v oblibě připínat boilies na kroužek, připadá mi, že je to nejlepší způsob, jak se zachytí v rybích ústech. Montáž je ještě posílena pomocí broků, hned za hrotem (brok na háčku), používám ještě malé napínací závaží – plastické olovo kolem 2 cm od háčku, které zajišťuje bezpečné zapíchnutí do spodního pysku. Sestava je velice snadná, podívejte se na následující obrázky.

Závěr

Je pravda, jak jsem již uvedl, že není nutné lovit vždy tímto způsobem. Ale pro rybáře, jako jsem já, kteří chtějí chytit hodně ryb nebo kteří chtějí přelstít rybu, jež nechce vzít běžnou nástrahu a léta se vyhýbá ulovení, je to vhodná cesta k úspěchu. Můžete získat alespoň pár procent ve váš prospěch a pro mě je každé procento dobré.

Ernesto Kamminga

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *