Tlak rybářů u vody neustále roste a poslední dobou je velice složité najít klidné místo u vody. Po dlouhé době jsem měl volný víkend a cíl byl naprosto jasný, najít si „flek“, kde alespoň 300 metrů kolem mě nebude sedět žádný rybář!

To je ale velice složité protože, takové místo je u nás jen jedno, takže cíl číslo 2-být u vody co nejdřív. V sobotu ráno jsem proto tedy vstával v 2:30 ráno, sedl jsem do auta, kde jsem měl už přichystané věci, abych se nezdržoval a hurá k řece. U vody jsem byl ve 3:00 ráno, takže jsem měl hodinu čas si v klidu zakrmit a připravit si věci.

Nejdříve jsem nastřílel 15 praků 8 mm krmných peletek Spicy sausage a 15 praků 6 mm Spicy sausage. Vzhledem k velkému množství jelců jsem nastřílel ještě 20 praků 14 mm klasických pelet Redfishek. Říkáte si, že je to hodně? Tak je to sakra málo. V klidu jsem si připravil sestavu Korum 2lb Barbel rod s navijákem Feeder reel 5000. Návazce opět dlouhé 70-80 cm, vzhledem k proudu složené z 0,22 mm  Preston Reflo Fluorocarbonu a háčků Korum Xpert power hook velikosti 8, který je naprosto ideální k 14 mm peletám.

Chytal jsem jako vždy na 14 mm peletu Sonubaits-Spicy sausage a pokaždé jsem dával pva punčochu, ve které jsem měl namixovány peletky 8 a 6 mm Spicy sausage (tahle příchuť prostě neskutečně šlape).

První náhození a za 5 minut jízda od říčního kapříka. Dobrý začátek. Každých zhruba 10 minut jsem měl záběry od krásných říčních kapříků, tloušťů, ohromných plotic, kterým 14mm peleta nedělala žádný problém a krásných podouství. Jelikož říční rybolov miluji a těším se z každé ryby, ať už velké nebo malé, tak jsem si lov užíval na 100 %.

Po každém záběru jsem pravidelně dostřeloval 5 praků pelet, abych si ryby na svém místě udržel. Od první nahození jsem se prakticky nezastavil, ale to jsem nevěděl co přijde za 3 hodiny od prvního nahození. Všechny záběry přicházely na levý prut, který jsem házel cca 10 metrů pod zakrmené místo, vždy mi z místa pod krmením zabrala lepší ryba. Pravý prut byl skoro celé 3 hodiny naprosto v klidu, což mi přišlo divné. V tu chvíli mě napadá, jestli jsem to hodil do vázky, jestli je to zamotané? … jestli je tam ještě peleta?

Zrovna, když jsem takhle přemýšlel, se špička barbelové prutu pomalu ohýbá a přichází souvislá jízda. Cívka navijáku pomalu cvaká a mě napadlo, že mi montáž vzala nějaká proplouvající větev. Vzal jsem tedy prut do ruky a v tom momentě se cívka roztočila tak brutálním způsobem, který jsem ještě na řece nezažil a začal neskutečný souboj.

Ryba se držela u dna a jen využívala síly proudu. Po prvním výpadu si to namířila rovnou ke břehu, kde jsou spadané stromy a větve. Srdce se mi zastavilo a snažil jsem se jí dostat zase na střed toku. Po půl hodině plné adrenalinu jsem podebral nádherného, bojovného říčního kapra s délkou 71 cm a váhou 7,5 kilo!

Taková ryba je u nás na řece, vzhledem k velkému rybářskému tlaku, velice cenná. Po rozdýchaní tohoto krásného zážitku jsem opět nahodil. Do oběda jsem vytáhl celkem 15 říčních kaprů, 3 krásné bojovné parmy, monstrózní plotice a krásné tlouště. V neděli opět brzké vstávání, stejný průběh krmení a stejné nástrahy a montáže.

Neděle byla také velice úspěšná a do oběda jsem vytáhl 13 kaprů a krásné tlouště. Všechny ryby jsem ale nefotil, protože se samospouští se teprve učím a nechtěl jsem ryby zbytečně držet na břehu, takže jsem fotil jen pro mě zajímavé úlovky. Zkrátka dvě úžasná dopoledne na naší malé krásné řece, na které jen tak nezapomenu.

Radek Kubánek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *